From Dusk Till Dawn

Od soumraku do úsvitu

Žánr
Akční, Upírský
Roky vysílání
2014 - dosud
Obsah
Seriálová verze kultovního filmu Roberta Rodrigueze. Mladý texaský ranger po vraždě svého staršího kolegy vyráží po stopě pachatelů, nechvalně proslulých bratrů Geckových. Zatímco se Seth Gecko pokouší vyřešit vzniklou situaci s pomocí svého zločineckého kolegy Carlose, Richieho pronásledují podivné sny. Cesty všech se střetnou v hříšném baru, kde vyjde najevo překvapivá pravda - upíři existují.
Titulky pro vás překládají
Araziel, Miki226

Shrnutí prvních pěti dílů From Dusk Till Dawn

Prvních pět dílů seriálu Od soumraku do úsvitu je za námi. Je tedy podle mého vhodné alespoň několika slovy zhodnotit, poděkovat a tak…

Článek obsahuje spoilery z odvysílaných epizod, proto je jeho čtení na vaše vlastní nebezpečí :-)

Nebudeme si nalhávat, že ti, kdo film viděli, si v podstatě všechno do příjezdu do baru Titty Twister moc nepamatují. A přesně o téhle části bylo odvysílaných 5 dílů. Já sám se přiznám, že jsem si film před začátkem seriálu pustil znovu a jsem velmi mile překvapený tím, jak se seriál drží své předlohy. A to nejen svou hlavní dějovou linkou, ale hlavně detaily, které jsou krásným mrknutím na opravdové znalce filmové předlohy. Zmiňme za všechny například „průhled“ do kufru auta se svázanou pokladní, nebo Sethův knock-out Richieho při přechodu hranice do Mexika…

Na druhou stranu musel seriál přijít s novými dějovými linkami, jako jsou ranger Gonzalez nebo Sethova bývalá přítelkyně Vanessa. Ta bohužel vypadá, že zmizela stejně rychle, jako se objevila, ale nepodceňujme americké scenáristy a počkejme si. Její postava jistě nebyla jen „vatou“, která měla natáhnout vysílací čas.

Co se tedy týče srovnání s filmem, příběh plyne stejně, jak můžeme čekat, jen triková úroveň je poněkud na jiné úrovni (přeci jen jsme o nějakých 18 let dál). Kromě zmíněné Vanessy a rangera Gonzaleze jsme se ovšem seznámili i s Carlosem, který se ve filmu objeví až v posledních pár minutách. Jeho postava je v seriálu pojatá vskutku jinak a rozhodně bude mít na vývoj děje mnohem větší vliv než ve filmu.

Mnohem zajímavější je ale postava rangera Gonzaleze. Už jsme se dozvěděli, že v minulosti na upíry narazil, a tak to vypadá, že ví mnohem víc, než jsme si mysleli. První indicií bylo to, když se ho snažil zmanipulovat pan profesor a zkoušel na něj ty své „Jedi“ triky, které na něj ale (k velkému překvapení) nefungovaly, a obřadní nůž si tak Gonzalez vzal zpátky.

Napovídá to něco k tomu, že Gonzalez nebude tak úplně obyčejný člověk. Že by to byl přímo upír? To asi ne. Ale jisté schopnosti mu upřít nemůžeme. Vidí mrtvé upíry, kteří po něm chtějí, aby vrátil jejich obřadní nůž. Ano, ten podivný nůž. Ať s ním dělal Seth nebo šerif McGraw cokoliv, ani se nehnul. Ale v Gonzalezových rukou vyskakuje téměř na povel. Že by byl tedy náš ranger nejaký typ polo-upíra? Ale jak by se to mohlo stát? Víme, že když vás kousne upír, nejspíš z vás bude také upír (alespoň v rámci univerza původního filmu). Ono tedy nejde fakticky o samotné kousnutí, ale o nějaký přenos krve. A z mnoha dalších upírských seriálů víme, že (když pomineme nějaké pohřbení se a podobně) právě přenos (=pití) krve bude nejspíš tím podstatným, proč k téhle veselé mezidruhové mutaci dochází.

A pamatujete si na scénu z minulosti, když McGraw s Gonzalezem zabili upíra, který se potom rangerovi zjevil v autě?

Takže ano. Gonzalez se v podstatě napil upíří krve. Rozhodně by to mnohé vysvětlovalo.

Nicméně když už byla řeč o rituálním noži, Gonzalez nebyl jediný, kdo ho dokázal „ovládat“. Původně přeci patřil Richiemu, který jeho ztrátu celkem dost těžko nesl. Když k tomu připočítáme Carlosův zájem o něj a hádanky typu „Tvůj bratr vidí víc než my ostatní“, musíme dojít k jednoznačnému závěru… Ani Richie asi nebude tak úplně obyčejný člověk. Ne, že bychom si to někdo ani na chvíli mysleli :-)

Teď jsme se tedy konečně dostali na místo činu, kde nás sice čekají „kundičky, kundičky, kundičky, všechny za polovic. Bílý, černý, španělský, žlutý, odvázaný, chladný, vlhký, zasmrádlý, chlupatý, krvavý, kousavý, hedvábný, sametově silikonový, koňský, psí i slepičí…“, ale také jistě spousta dalších lehce ozubených překvapení…

A jak se zatím odvysílané díly líbily vám? Máte nějaké vlastní teorie a nápady? Podělte se s námi :-)

Komentáře (0)

Pro možnost přidat komentář se musíte přihlásit