From Dusk Till Dawn

Od soumraku do úsvitu

Žánr
Akční, Upírský
Roky vysílání
2014 - dosud
Obsah
Seriálová verze kultovního filmu Roberta Rodrigueze. Mladý texaský ranger po vraždě svého staršího kolegy vyráží po stopě pachatelů, nechvalně proslulých bratrů Geckových. Zatímco se Seth Gecko pokouší vyřešit vzniklou situaci s pomocí svého zločineckého kolegy Carlose, Richieho pronásledují podivné sny. Cesty všech se střetnou v hříšném baru, kde vyjde najevo překvapivá pravda - upíři existují.
Titulky pro vás překládají
Araziel, Miki226

Co jste možná nevěděli o 2. sezóně seriálu From Dusk Till Dawn

Není neobvyklé, že si tvůrci seriálu vyberou pro sezónu seriálu téma, podle kterého potom všechny díly nazvou. Např. u Scrubs:Doktůrci se díly jmenovaly Můj/moje něco… u seriálu That '70s Show/Zlatá sedmdesátá to byly zase názvy rockových písniček atp. Naši upíři se přesně ve stylu Tarantino/Rodriguez dočkaly v druhé sérii parafrází na (hlavně v Americe) známé staré filmy.

s02e01 – Opening Night – Otevíráme

Drama Opening night z r. 1977 je u nás známý pod názvem Premiéra a vypráví příbeh stárnoucí broadwayské herečky, která se připravuje na svou poslední roli.

http://www.csfd.cz/…era/prehled/

s02e02 – In a Dark Time – V temných časech

Báseň In a Dark Time napsal začátkem 20. století nositel Pulitzerovy ceny Američan Theodore Roethke. V básni Roethke popisuje svůj pád na psychické dno a to, jak se s touto těžkou etapou svého života vyrovnával. V roce 1964, těsně po jeho smrti, o něm byl natočený stejnojmenný životopisný dokument.

https://en.wikipedia.org/…dore_Roethke

s02e03 – Attack of the 50 Ft. Sex Machine – Útok 15metrové Sexuální mašiny

Attack of the 50 Foot Woman je americké sci-fi z roku 1958 (s remake z r. 1993 pod českým názvem Pozor, obří žena a dalšími parodiemi typu Attack of the 50 Foot Cheerleader).

Multimilionářka Nancy v něm po setkání s obřím mimozemšťanem získá jednu předvídatelnou schopnost.

http://www.csfd.cz/…man/prehled/

s02e04 – The Best Little Horror House in Texas – Nejlepší hororový bar v Texasu

Vtipná slovní hříčka naráží na muzikálovou komedii The Best Little Whorehouse in Texas z roku 1982 (u nás známou pod názvem Nejlepší bordýlek v Texasu) s Dolly Partonovou a Burtem Reynoldsem v hlavních rolích. Jde v něm o boj majitelky vyhlášeného veřejného domu proti konzervativnímu televiznímu hlasateli, který chce nechat podnik zvaný Slepičárna zavřít.

http://www.csfd.cz/…asu/prehled/

s02e05 – Bondage – Pouta

Tady to není úplně jasné. Filmů s názvem Bondage vzniklo mezi lety 1917 – 2015 asi 6 plus japonský film Hakkinbon bijin ranbu yori: semeru!, který se v USA uváděl pod stejným názvem. Osobně si ale myslím, že jde o odkaz na krátkometrážní černou komedii Love birds in bondage z roku 1983, která byla jedním z prvních počinů (jako spolurežiséra) samotného Quentina Tarantina.

http://www.csfd.cz/…e/komentare/

s02e06 – Bizarre Tales

Název tohoto dílu je jasným odkazem na film Secrets of Sex Antonyho Balche z roku 1970, který se uváděl také pod názvy Bizarre, nebo Tales of the Bizarre. Jde o kompilaci lehce erotických hororových povídek, které nejvíce připomínají kultovní Tales of the Crypt (jen, jak jeden z recenzentů vtipně poznamenal, s mnohem více prsy).

Zajímavé je, že tato epizoda byla původně vydaná pod názvem There Will Be Blood, ale zpětně byl její název změněný na Bizarre Tales a původní název potom získala předposlední epizoda druhé řady seriálu.

http://www.csfd.cz/…sex/prehled/

s02e07 – Bring Me the Head of Santanico Pandemonium – Chci hlavu Santanicy Pandemonium

Filmů s názvem Bring me the head of… existuje několik. A hlavními aktéry v názvu se stávají vskutku zajímává jména čítající např. Charlieho Browna (1986), nebo Walta Disneyho (2008). Logickým výběrem by se mohl zdát mexický film Sama Peckinpaha Přineste mi hlavu Alfreda Garcii z roku 1974, ale osobně jsem přesvědčený, že jde na odkaz na chilský film Ernesta Díaze Espinozy Tráiganme la cabeza de la mujer metralleta / Bring Me the Head of the Machine Gun Woman (a česky tedy Přineste mi hlavu samopalnice) z roku 2012, který v mnohém připomíná tvorbu jak Tarantina a Rodrigueze, tak nese i rysy Brita Guye Ritchieho.

http://www.csfd.cz/…ice/prehled/

s02e08 – The Last Temptation of Richard Gecko – Poslední pokušení Richarda Gecka

U osmé epizody ovšem o odkazu není žádných pochyb. Film Martina Scorseseho Poslední pokušení Krista z roku 1988, který získal i nominaci na Oscara snad netřeba představovat. Zajímavostí by tak mohl být pro některé možná například fakt, že o hudbu k filmu se postaral hvězdný Peter Gabriel.

http://www.csfd.cz/…sta/prehled/

s02e09 – There Will Be Blood – Poteče krev

Předposlední díl druhé série sice zdědil jméno po svém mladším bráškovi, ale nijak neoprávněně. Jeho příběh totiž dokonale odkazuje na americký film There Will Be Blood (pod českým názvem Až na krev) režiséra Paula Thomase Andersona v hlavní roli s Danielem Day-Lewisem z roku 2007, který pojednává o kalifornském ropném boomu z přelomu dvou minulých století. Vskutku trefné.

http://www.csfd.cz/…rev/prehled/

s02e10 – Santa Sangre – Svatá krev

A konečně tu máme poslední díl, který se možná zdá jako originál, protože nese název „svaté krve“, o kterou celou sérii jde. Ale tento se drží ducha celé sezóny, a nese tak svůj název po mexicko-italském mysteriózním hororu Santa sangre (Svatá krev) režiséra Alejandra Jodorowského z roku 1989, který pojednává o mladém muži, který musí čelit svým traumatům z dětství.

http://www.csfd.cz/…rev/prehled/


Možná vás některé z filmů zaujaly a možná vám také pomohou překonat pauzu do třetí sezóny seriálu. Pokud ne, doufáme, že vás článek alespoň trochu zaujal a budeme se těšit na vaši přízeň opět za rok. Za tu letošní vám velmi děkujeme…

Komentáře (0)

Pro možnost přidat komentář se musíte přihlásit