Outlander

Cizinka

Žánr
Dobrodružný, Historický, Romantický
Roky vysílání
2014 - dosud
Obsah
Americký historicko-romantický seriál stanice Starz, natočený podle úspěšné knižní série Diany Gabaldon. Armádní sestra Claire Randallová, která ošetřovala vojáky ve 2. světové válce, se svým manželem Frankem vyjede do Skotska na druhé líbánky. Při jedné procházce je Claire záhadně uvržena o dvě století zpátky do roku 1743, kde se připlete do bojů mezi Skoty a Angličany na konci Jakobitského povstání.
Titulky pro vás překládají
barasaiko, efvendy, jeriska03

Outlander – rozloučení a ohlédnutí za první sérií

Plánujete letní dovolenou a patříte mezi fanoušky seriálu Outlander? Tak nejen pro vás jsme si připravili mapu Skotska s vyznačenými lokacemi, kde se natáčela první řada seriálu.

1 – Ohromující hrad Doune ležící nedaleko Stirlingu nahrazuje smyšlený hrad Leoch, domov Columa MacKenzieho a jde i o ten samý hrad, jehož ruiny Claire a Frank navštíví při svém výletě.

2 – Oblast v blízkosti Kinloch Rannoch poskytla kulisy pro “Craigh na Dun”. I když zde žádné kameny nenajdete, i tak oblast působí mysticky.

3 – Rustikální městečko Curloss se stalo námětem fiktivní vesnice Cranesmuir, domovem Geillis. Dlážděné uličky jsou tak úzké, že na vás osmnácté století dýchne i dnes.

4 – Kopcovitá a zalesněná oblast Tulloch Ghru hostila mnoho klíčových scén z první série a je také v úvodních titulcích.

5 – Ve městečku Falkland se natáčely například scény z penzionu paní Bairdové nebo scéna s duchem Jamieho z první epizody.

6 – Okouzlující Glencorse Old Kirk se stal dějištěm stavby Claire a Jamieho. I v dnešním době patří k oblíbeným a vyhledávaným obřadním místům.

7 – Highland Folk Museum v Newtonmore použili filmaři například při scénách, ve kterých Dougal vybírá nájemné.

8 – Železniční stanice Bo’ness & Kinneil Railway v West Lothian byla upravena a v seriálu ji vidíme jako stanici z válečného Londýna ve scéně, kde se Claire a Frank loučí.

9 – Zámek Aberdour z 12. století posloužil jako klášter Sainte Anne de Beaupré’s ve Francii, do kterého se Claire a Jamie utekli schovat po útěku z vězení Wentworth.

10 – Velkolepý Hopetoun House najdeme na jihu Queensferry na kraji Edinburghu a v seriálu je domovem vévody z Sandringhamu. Digitálně byl trochu opraven.

11 – Majestátní ruiny paláce Linlithgow se nacházejí ve skotském městě Linlithgow, 24 km západně od Edinburghu. V prosinci 1542 se tu narodila také budoucí skotská královna Marie Stuartovna. Právě zde byly natáčené scény z vchodu vězení a chodeb, kdy je Jamie uvězněn.

12 – Nedaleko Edinburghu stojí Blackness Castle, který posloužil jako Fort William, sídlo Black Jacka Randalla a také ve scénách Jamieho uvěznění.

13 – V historické George Square v Glasgow jsme se přesunuli do roku 1940, kdy Frank spontánně požádal Clarie o ruku.

14 – V přímořském městečku Troon v Ayrshire se natáčela scéna, ve které Claire, Jamie a Murtach dorazí na pobřeží a nalodí na loď při své cestě do Francie.

15 – U malebného mlýna Preston v obci East Linton se natáčelo mnoho scén z prvních částí seriálu.

16 – V krásném prostředí zahrad Pollok Country Park hledala Clarie byliny během několika epizod a posloužil také jako fiktivní scenérie kolem hradu Leoch.

Jak jsme vás již informovali, z časových důvodů jsme se rozhodli seriál Outlander dále nepřekládat. Titulky pro vás připravovali barasaiko, efvendy a jeriska03. Doufáme, že se vám naše titulky líbily a těšíme se na další shledání u jiného z našich seriálů.

Galerie (17)

Komentáře (0)

Pro možnost přidat komentář se musíte přihlásit