Orange Is the New Black

Žánr
Drama, Komedie
Roky vysílání
2013 - 2019
Obsah
Komediálně-dramatický seriál internetové videoslužby Netflix od tvůrkyně seriálu Weeds Jenji Kohan. Za prohřešky z mládí putuje bisexuálka Piper Chapmanová na 15 měsíců do ženské věznice. Musí se potýkat s odloučením od svého snoubence, dalším problémem je její bývalá přítelkyně Alex, která si svůj trest odpykává ve stejném vězení.
Titulky pro vás překládají
Burger, Clear, elte, Gabik, Jolinar, karlos.kf, Pajky, zuzana.mrak

10 postřehů z epizody OITNB S04E03 (Don't) Say Anything

1. Nová dvojka: Taystee a Caputo
Nejen, že se ostatní vězeňkyně dozvěděly, že Taystee se ve skutečnosti jmenuje Tasha, což většinu z nich překvapilo, ale závidí jí její novou práci. Taystee s Caputem zcela jistě nebudou jako Harvey a Donna ze Suits, nicméně jejich rozhovory pobaví nejednoho diváka. „Něco mi tajíte? Vy jste něčí šamstr?“ Bude zajímavé tuto novou dvojku pozorovat.


2. Morellová a její oplzlé řečičky
Lorna Morellová, která se na konci minulé série provdala, nyní se svým manželem Vincem provozuje sex po telefonu. Flaca to poměrně trefně vystihla. Nevíte, jestli je to sexy, úchylné nebo úsměvné. Jejich scéna v návštěvní místnosti, v níž na sebe strhnou veškerou pozornost všech kolem mě dostala do kolen a musela jsem se smát z plných plic. Za mě rozhodně nejvtipnější část celé epizody.


3. Veteráni novými dozorci
Po hromadném odchodu starých dozorců má vedení věznice se sháněním nových dozorců. V minulé epizodě Linda spolu s Caputem společně přišli na to, že by jako nové dozorce mohli zaměstnat veterány a ubytovat je na pozemcích vězení. V této epizodě vidíme jejich nové domečky, které trestankyně rekonstruují, až by se vám tam skoro chtělo bydlet… Kdo jsou tito noví příchozí? Koho z nich si oblíbíme a koho naopak budeme nenávidět?


4. Lolly na odpis
To, že je Loly mimořádná, vědí všichni, co ji znají. Lépe řečeno, Pidloočka Suzanne má silnou konkurenci. Loly začne panikařit, když uvidí dron a běží na zahrádku vykopat za denního světla před zraky všech v okolí ostatky těla Kubrova zabijáka. To by udělal vážně jen blázen a pokud má být Alex v bezpečí, musí se Lolly buď zbavit, někam ji uklidit nebo ji zdiskreditovat…


5. Red vs Judy Kingová
Od začátku bylo jisté, že tato dvojka spolu nebude vycházet. Red jako dlouholetá vedoucí kuchyně nemá televizní hvězdu Judy ráda nejen kvůli tomu, jakým způsobem vaří, ale ještě víc ji dere, že má ve vězení všelijakou protekci. Nakapáním očních kapek do jídla to začíná… Jak to asi skončí?


6. Drsňačka Piper
Chapmanové stoupla do hlavy moc, kterou získala svým podnikáním ve firmě, kterou jsme česky nazvaly Špinavé spoďáry (anglicky Felonious Spunk). Pipeřino povýšené chování se přestává líbit jejím ovečkám, které nosily její kalhotky a opouštějí jako krysy potápějící se loď. Piper se snaží zachovat chladnou hlavu a nabídku Dominikánek, které se chtějí přidat, odmítne. Jak dlouho bude trvat, než bude mít Piper pořádný průšvih?


7. Filmové a seriálové odkazy
V této epizodě se objeví hned dva odkazy. Prvním je film Vykoupení z věznice Shawshank, kdy Taystee přirovnává svou roli sekretářky k hlavnímu hrdinovi filmu. Dalším je odkaz na Hru o trůny a to hned několikrát. Nejprve Big Boo na hřišti, později se v jídelně Taystee zmíní o R. R. Martinovi a padne i snad už legendární hláška z Game of Thrones „Zima se blíží.“


8. Flash-back: ufňukaná a ubrebentěná Brook Soso
Když přišla Soso do vězení, pořád jen brebentila, byla upřímná a postupně si všechny obrátila proti sobě. Nyní si konečně našla kamarádku v Poussey Washingtonové. Bohužel hned ze začátku jejich vztah málem skončí, kdy Soso málem doplatí na svou nevymáchanou pusu… Do minulosti se podíváme do doby, kdy obcházeli na střední sousedy s peticí proti výstavbě obchoďáku Wallmartu. Brook se z hecu s vidinou možné schůzky s Orenem vydává do domu násilníka. Při této návštěvě zjistí, že nejde o žádného perverzáka, ale někoho, koho natočili při sexu na pláži… Brook vůbec nedomýšlí možné následky svých činů a mezi své kamarády roznáší dál drby o tom, že jde pedofila, který ji dokonce pohladil o vlasech…


9. Odchod dozorců – kdo za to může?
Když jsou Caputo s Lindou na večeři, zahlédne Caputo bývalého dozorce Donaldsona a pošle mu po číšníkovi dvacku. Kdyby věděl, že z toho bude výstup, určitě by to nedělal. Ale aspoň si to hoši vyříkali, kdo koho nechal na holičkách. Dozorci mají po tom, co byli nuceni odejít, podřadnou a špatně placenou práci, O'Neill nemá z čeho platit své nemocné ledviny, ale svým odchodem ohrozili nejen vězeňkyně a ostatní dozorci-zelenáče, ale i celé město… Co by bylo řešením? Byl takový problém dát dozorcům víc peněz a plné úvazky, aby byli spokojenější? Co přesně vedlo MCC ke krokům, které vedly k nejhoršímu dni v historii vězení za posledních 25 let?

10. Nezodpovězené otázky
Vůbec jsme se nedozvěděli nic o osudu Sophie Bursetové, která je zavřená na samotce. Pouze to, že její manželka chodí každý týden do vězení a její syn Michael rozjel kampaň na Startovači. V díle se také nevyskytly Daya a Aleida, a tak o Daynařině holčičce, které hrozí umístění do ústavu, zatím nevíme nic nového.

Komentáře (0)

Pro možnost přidat komentář se musíte přihlásit